BİLG19101 Bilgisayar I / Computer I (1+2=3 AKTS)
Giriş ve Tarihçe - Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Yazılımı - Bilgisayarların Yapısal ve Kullanım Amaçlarına Göre Sınıflandırılması - Sistem Birimi - Bellek Türleri - Klavye, Mouse ve Monitör - Bilgisayarın Donanımları İle Birlikte Kurulması ve Çalıştırılması - İşletim Sistemleri - Ms Dos - Dizinler ve Alt Dizinler - Dizin İsimleri - Dosyalar ve Dosya İsimleri - Dos Komutları - Windows 95 - Klasör ve Dosyalar - Yeni Bir Klasör Oluşturma - Kopyalama, Kaydetme ve Silme vb. - Word ve Excel - Network - İnternet.
ING101 İngilizce I / English I (2+0 =3 AKTS)
Bu program; dil öğretimi metin odaklı ve dört becerinin birbirleriyle entegre olmasından hareketle, tarih ve ilgili metinlerle öğrencilerin dile maruz kalmasını sağlamayı, metin üzerinden kelime bilgisini geliştirmeyi ve dilbilgisi kurallarına odaklanmayı kapsamaktadır.
MR19101 Teknik Resim / Technical Drawing (2+2=5 AKTS)
Mesleki konularla ilgili ifade teknikleri
MR19105 Yapım Sistemleri ve Ögeleri I / Construction Systems and Elements I (2+2=6 AKTS)
Binalarda yapısal ve kurgusal oluşumlar ile bina konfor çözümlerinin irdelenmesi
MR1907 Süsleme Desen ve Uygulaması / Ornamentation Desing Implementation (1+2 AKTS)
Süslemedeki Ana Motiflerin Çizimi ve Uygulamalar - Basit Desen Kompozisyonlarının Çizilmesi - Bitkisel ve Geometrik Motiflerin Çizimi, Boyanması - Taş, Ahşap, Çini ve Seramik Üzerindeki Bezemelerin Çizilmesi ve Uygulaması - Mesleki Bilgi ve Becerilerin Arttırılması İçin Öğretilen Geleneksel Tekniklerle Yeni Yapıtlar Üretilmesi - Yöntemlerin Açıklanması ve Uygulanması
BİLG19102 Bilgisayar II / Computer II (1+2=3 AKTS)
En yaygın CAD yazılımı olan AutoCAD'in kullanımının öğretilmesi. Mimari tasarım örneklerinin plan ve kesitlerinin bilgisayar ortamında çizimi ve yazılımın imkanlarıyla bu çizimlerin bilgisayar ortamında organizasyonunun yapılması. Bunun için katman düzeni, blok arşivleri, çizgi kalınlığı ve çizgi tipi gibi ayarların detaylı gösterilmesi, layout ile pafta düzenleri oluşturulması ve çizimin çıktıya hazır hale getirilmesi.
ING102 İngilizce II / English II (2+0 =3 AKTS)
Bu program; dil öğretimi metin odaklı ve dört becerinin birbirleriyle entegre olmasından hareketle, tarih ve ilgili metinlerle öğrencilerin dile maruz kalmasını sağlamayı, metin üzerinden kelime bilgisini geliştirmeyi ve dilbilgisi kurallarına odaklanmayı kapsamaktadır.
MR19106 Yapım Sistemleri ve Ögeleri II / Construction Systems and Elements II (2+2=6 AKTS)
Zeminden başlayarak temel, duvar, döşeme gibi elemanların kurgusal öğretisi.
MR19108 Mimarlık Tarihi I / History of Architecture I (2+0=3 AKTS)
Mimarlık ve mimarinin tarihsel gelişimi
MR19110 Meslek Resmi ve Rölöve Teknikleri / Occupational Drawing and Architectural Survey Techniques (2+2=5 AKTS)
Geleneksel metotlarla mevcut yapıların sayısal nitelikteki kurallarının belirlenmesi.
MR 19201 Rölöve /Architectural Survey (1+2=4 AKTS)
Seçilen tarihi bir yapının rölövesinin hazırlanması kapsamında ön araştırma ve belgeleme çalışmalarının yapılması, Çizim tekniklerinini açıklanması, hazırlanan 1/50 ölçekli rölöveler üzerinde hasarların, farklı dönem izlerinin belirtilmesi, Uygun müdahale tür ve yöntemlerinin incelenmesi, Restitüsyon ve restorasyon önerilerinin geliştirilmesi.
MR19203 Yapım Sistemleri ve Ögeleri III / Construction Systems and Elements III (2+2=6 AKTS)
Yapıların sınıflandırılmasından başlayıp, bina duvar ve boşluklarıyla örtü sistemlerinin kurgulanması.
MR19209 Restorasyon Proje Teknikleri / Restoration Techniques (2+4=6 AKTS)
Restorasyona Esas Olabilecek Küçük Boyutlu Ahşap ya da kagir Bir Yapı veya Ahşap ya da Kagir Bir Yapı Bölümünün, Elemanlarının Rölövesinin Çıkartılması - Bozulmalar ve Bozulma Nedenlerinin Saptanması, Restitüsyonu, Restorasyon Yöntemlerinin Araştırılması, Restorasyon Projesinin Hazırlanması, Alınacak Koruma İyileştirme Önlemlerinin Belirlenmesi.
MR19205 Koruma Kavramları ve Restorasyon İlkeleri / Preservation Terms Principals of Restoration (2+0=2 AKTS)
Tarihi çevre ve anıt korumanın tarihsel evrimi; endüstri devrimi sonrası ilk duyarlılıklar ve 19. Yüzyıl sonu koruma kültleri; konservasyon ve stilistik rekompozisyon; onarım adına yıkım ve anti restorasyon kuramı; 20. Yüzyıl başı koruma kuramı, analitik yaklaşım; belgeleme ve malzeme; strüktür analizlerinin önemi; 20. Yüzyılın ilk yarısındaki kabuller, toplantıların sonuç bildirgeleri ve Venedik Tüzüğü; Amsterdam Bildirgesi ve çevre koruma ilkeleri; Lozan ve arkeolojik korumanın ilkeleri; 20. yüzyıl sonu koruma kültü; otantiklik; değişen ölçütler ve mimari korumada otantiklik; yeniden kullanım.
MR19211 Mimarlık Tarihi II / History of Architecture II (2+0=3 AKTS)
Mimarlık ve mimarinin tarihsel gelişimi
STAJ19001 Staj / İntership (0+0=2)
Şantiyelerde uygulamanın yürütülmesi, hakediş ve metraj hazırlama, süresel planlama, malzeme, ekipman, işgücü yönetimi, satınalma, idari işler, maliyet kontrol, muhasebe, finansman, taşeron yönetimi vb. gibi işler ve kazı, temel yapımı, alt yapı sistemleri, kolon, kiriş, döşeme, duvar, merdiven, çatı vb kaba yapı işleri ile kapı, pencere, döşeme-duvar-tavan kaplamaları, sabit dolap ve eşyalar, sıhhi tesisat armatürleri vb ince yapı işleri bu staj kapsamındadır.
MR19202 Yapım Sistemleri ve Ögeleri IV / Construction Systems and Elements IV (2+2=6 AKTS)
Atölye Ortamında Alçı Uygulamaları - Yeni ve Geleneksel Bir Yapıda Alçı ve Alçı Yapım Teknikleri ve Kullanımı - Tahrip Olmuş Bir Kısmının veya Yapı Elemanının İncelenmesi, Hasarlarının Saptanması, Koruma Önerilerinin Belirlenmesi ve Uygulaması
MR19204ŞantiyeTekniği-KeşifveMetraj / Construction Site Technique - Surveying and Length Estimation (1+2=4 AKTS)
Genel Bilgiler ve Tanımlar/Restorasyon Projeleriyle İlgili İhale Dosyalarının Hazırlanması/Proje Üzerinden Metraj ve Yerinde Ataşman Hazırlanması/Söküm İşleri/Söküm Sırasında Belge Niteliğine Sahip Malzemenin Zarar Görmemesi için Alınması Gereken Önlemler/Yapım Metrajları/Eski Eser Birim Fiyat Analizleri/Keşif Özetleri/Sökümden Çıkan ve Belge Niteliğine Sahip Malzemelerin Onarılarak Yerlerine Monte Edilmesi Sırasında Metraj Alınması/Metraj ve Birim Fiyata Bağlı Olarak Keşif Özeti, Mukayeseli Keşif ve Hakediş Düzenlenmesi/Yasal Sorunların Açıklanması
MR19206 BitirmeProjesi / Graduation Project (2+4=6 AKTS)
Kazanılmış Bilgi ve Deneyimlerinin Uygulamalı Örneklerle Belirleme Çalışmaları
MR19210 Mimarlık Tarihi III / History of Architecture III (2+0=3 AKTS)
Türk Dönemi Mimari Gelişmesinin Anıtsal ve Sivil Yapılar Bağlamında İrdelenmesi - Anadolu’da Kurulan İlk Türk Devletleri - Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Mimarisi.
MR19139 Maket Uygulama Atölye ve Laboratuvarı / Modeling Aplication Workshop and Laboratory I (1+2=3 AKTS)
Maket uygulamalarında kütle-zemin ilişkinin üç boyutlu olarak tanımlanması, renk ve doku konusunda malzeme çeşitliliğinden istifade edilmesi, alıştırma ve uygulama evrelerinde el becerilerinin geliştirilmesi, farklı ölçekler için farklı tekniklerin uygulanması.
MR19141 Konservasyon Uygulama Atölye ve Laboratuvarı / Conservation Aplication Workshop and Laboratory (1+2=3 AKTS)
Konservasyon atölyesinde farklı malzemelerden oluşan etütlük eserler üzerinde konservasyona yönelik uygulamalar yapılmaktadır.
MR19143 Mimari Modelleme ve Animasyon Uygulama Atölye ve Laboratuvarı /
Architectural Modeling and Animation Aplication Workshop and Laboratory I (1+2=3 AKTS)
Mimari Tasarım anlatımında Foto gerçekçilik / Fotogerçekçi Hareketli görüntü yaratma Yöntemleri / Mimari Animasyonda Senaryo ve Story-Board Kavramı / Mimari Animasyonda Kamera Hareketleri ve Kontrolleri / Mimari Animasyonda Kamera Hareketleri ve Kontrolleri / Mimari Animasyonda Obje Hareket Kontrolleri / Animasyonda Işık Kontrolleri
MR19145 Sedef uygulama Atölye ve Laboratuvarı I /
Nacre Aplication Workshop and Laboratory I (1+2=3 AKTS)
Atölye Ortamında Sedef Uygulamaları - Yeni ve Geleneksel Bir Yapıda Sedef ve Sedef Yapım Teknikleri ve Kullanımı - Tahrip Olmuş Bir Kısmının veya Yapı Elemanının İncelenmesi, Hasarlarının Saptanması, Koruma Önerilerinin Belirlenmesi ve Uygulaması
MR19147 Kalemişi Uygulama Atölye ve Laboratuvarı I /
Kalemişi Aplication Workshop and Laboratory I ( 1+2=3 AKTS)
Klasik Üslupta Kalemişi ve Özellikleri / Barok Üslupta Kalemişi ve Özellikleri/ Altın varak Uygulaması/ Baskı Uygulaması/Boya Hazırlama Yöntemleri/Kalemişi Uygulamalarında Kullanılan Malzemeler/ Kalemişi Restorasyonunda Uygulanan Fiziki ve Kimyasal Temizlik Yöntemleri
MR19281 Çini ve Seramik Uygulama Atölye ve Laboratuvarı I /
Ceramic Aplication Workshop and Laboratory I (1+2=3 AKTS)
Dersin amacına yönelik, pratik ve uygulamalı çalışma örneklerini incelemek ve öğretmek
MR19153 Rölövede Fotoğraf ve Kullanımı/ Photography in Architectural Survey (2+0=2 AKTS)
Temel fotoğraf tekniği, ışık, kompozisyon, doğa ve mimari fotoğrafçılığının esasları, fotoğrafçılıkta güncel bilgisayar kullanımı ve bunlara bağlı uygulamaları kapsamaktadır.
MR19155 Korunması Gerekli Yapılarda Yüzey Koruma ve Onarım / Surface Conservation and Restoration of Historic Buildings (2+0=2 AKTS)
Geleneksel yapı türleri hakkında anlatımlar, yapıların dönemleri, yapı malzemeleri, yapı detayları hakkında yerinde bilgi aktarımı
MR19157 Serbest Çizim Teknikleri / Freehand Drawing Techiques (1+2=3 AKTS)
Serbest el çizim tekniklerinin verilmesi, değisik çizim malzemeleri ile komutların ifade edilmesi, oranlar ve soyutlamalar, ısık-gölge iliskileri, tonlamalar, tarama ve gölgeleme teknikleri, suluboya, lavi ve guas boya ile çalısmalar, perpektiflerin renkli takdimi.
MR19159 Kaligrafi / Calligraphy (1+2=3 AKTS)
Yazı kavramı, güzel yazma yöntem ve teknikleri, büyük temel harfler, küçük temel harfler; eğik büyük yazı harfleri ve yazılış yönleri, bitişik eğik yazı küçük harfleri ve yazılış yönleri, rakam ve işaretlerin yazılışı, büyük ve küçük temel harflerle bitişik, dik ve eğik el yazısı, dik ve eğik el yazısıyla metinler oluşturma, çeşitli dekoratif, antik vb. yazılar, uygulama çalışmaları, düzgün ve okunaklı yazı uygulamaları.
MR19161 Müze ve Müzecilik / Museum and Museology (2+0=3 AKTS)
Müze ve müzecilik kavramları, tarihsel gelişimi, belgeleme yöntemleri ve yönetimi, müze mevzuatı, bakım ve koruma teknikleri, koleksiyon yönetimi konuları çalışılacaktır.
MR19235 Taş Uygulama Atölye ve Laboratuvarı / Stone Practical Workshop and Laboratory I (1+2=3 AKTS)
Atölye Ortamında Taş Uygulamaları - Yeni ve Geleneksel Bir Yapıda Taş ve Taş Yapım Teknikleri ve Kullanımı - Tahrip Olmuş Bir Kısmının veya Yapı Elemanının İncelenmesi, Hasarlarının Saptanması, Koruma Önerilerinin Belirlenmesi ve Uygulaması
MR19267 Alçı Uygulama Atölye ve Laboratuvarı / Plaster Aplication Workshop and Laboratory I (1+2=3 AKTS)
Atölye Ortamında Alçı Uygulamaları - Yeni ve Geleneksel Bir Yapıda Alçı ve Alçı Yapım Teknikleri ve Kullanımı - Tahrip Olmuş Bir Kısmının veya Yapı Elemanının İncelenmesi, Hasarlarının Saptanması, Koruma Önerilerinin Belirlenmesi ve Uygulaması
MR19265 Sanat Tarihi / History of Art (2+0=3 AKTS)
Bu ders, Sanat Tarihine Giriş,Tarih Öncesi Çağlarda Sanat, Antik Dönem (Mısır ve Mezopotamya Uygarlıkları), Anadolu Uygarlıkları, Yunan, Roma, Ege Adaları Sanatı ,Doğu Roma Sanatı, Erken Hristiyanlık ve Bizans Sanatı, Ortaçağ Avrupa Sanatı (Romanesk ve Gotik) , Rönesans Sanatı, ,Barok ve Rokoko Sanatları,17-18.yy Osmanlı Sanatı, Aydınlanma sonrası sanat akımları (Neo- Klasik Romantizm, Realizm), Aydınlanma sonrası sanat akımları (İzlenimcilik, Geç İzlenimcilik Sembolizm ve Art Nouveau),Ondokuzuncu Yüzyıl Osmanlı Sanatı ,Yirminci Yüzyıl Sanatı ve Çağdaş Sanat konularını içermektedir.
MR19267 İstanbul: Dün, Bugün ve Yarın / İstanbul : Past, Present and Future (2+0=3)
Bu ders, İstanbul’un genel bir panaromasını çizer. İstanbul’un tarihini ve mekansal dönüşümünü analiz eder. Yoksulluk, gecekondulaşma, soylulaştırma ve değişen tüketim özellikleri gibi konuları irdeler. Ekonomik liberalizmin ve globalleşmenin temel etkisinin yanı sıra konut piyasasında olduğu gibi formel ve enformel ekonomik sektörlerin nasıl ortaya çıktığı üzerinde yoğunlaşır. Son olarak bu ders, İstanbul’un etnik, dini ve sınıfsal yapısına ve çatışmalarına dikkat çeker.
MR19140 Maket Uygulama Atölye ve Laboratuvarı II / Modeling Aplication Workshop and Laboratory II (1+2=3 AKTS)
Maket uygulamalarında kütle-zemin ilişkinin üç boyutlu olarak tanımlanması, renk ve doku konusunda malzeme çeşitliliğinden istifade edilmesi, alıştırma ve uygulama evrelerinde el becerilerinin geliştirilmesi, farklı ölçekler için farklı tekniklerin uygulanması.
MR19142 Kosnervasyon Uygulama Atölye ve Laboratuvarı II / Conservation Aplication Workshop and Laboratory II
Öğrencilerin, bu ders kapsamındaki uygulamalı eğitimlerinde, metal, ahşap, çini ve taş eserlerin bozulmasına yol açan nedenleri açığa çıkarmak, en uygun koruma yöntemi ve malzemelerini saptayarak eserin özgün niteliklerine bağlı kalarak korunması hakkında bilgi sahibi olmaları planlanmaktadır. Böylece öğrencilerin teorik olarak aldıkları bilgilerin yanı sıra eğitim sürecinde malzeme ve uygulama ile tanışmaları ve bilimsel metotlarla kültür varlıklarını koruyan nitelikli teknik elemanlar olarak yetişmesi sağlanmaktadır.
MR19144 Mimari Modelleme ve Animasyon Uygulama Atölye ve Laboratuvarı II / Architectural Modeling and Animation Aplication Workshop and Laboratory II (1+2=3)
Mimari Tasarım anlatımında Fotogerçekçilik / Fotogerçekçi Hareketli görüntü yaratma Yöntemleri / Mimari Animasyonda Senaryo ve Story-Board Kavramı / Mimari Animasyonda Kamera Hareketleri ve Kontrolleri / Mimari Animasyonda Kamera Hareketleri ve Kontrolleri / Mimari Animasyonda Obje Hareket Kontrolleri / Animasyonda Işık Kontrolleri
MR9146 Sedef Uygulama Atölye ve Laboratuvarı II / Nacre Aplication Workshop and Laboratory II (1+2=3 AKTS)
Atölye Ortamında Sedef Uygulamaları - Yeni ve Geleneksel Bir Yapıda Sedef ve Sedef Yapım Teknikleri ve Kullanımı - Tahrip Olmuş Bir Kısmının veya Yapı Elemanının İncelenmesi, Hasarlarının Saptanması, Koruma Önerilerinin Belirlenmesi ve Uygulaması.
MR19148 Kalemişi Uygulama Atölye ve Laboratuvarı II / Kalemişi Aplication Workshop and Laboratory II (1+2=3 AKTS)
Klasik Üslupta Kalemişi ve Özellikleri / Barok Üslupta Kalemişi ve Özellikleri/ Altınvarak Uygulaması/ Baskı Uygulaması/Boya Hazırlama Yöntemleri/Kalemişi Uygulamalarında Kullanılan Malzemeler/ Kalemişi Restorasyonunda Uygulanan Fiziki ve Kimyasal Temizlik Yöntemleri
MR19150 Seramik Uygulama Atölye ve Laboratuvarı II / Ceramic Aplication Workshop and Laboratory II (1+2=3 AKTS)
Dersin amacına yönelik, pratik ve uygulamalı çalışma örneklerini incelemek ve öğretmek
MR19158 Perspektif Uygulamaları / Perspective Applications (1+2=3 AKTS)
Eskiz Tekniklerinin Tanıtımı, İlk Düşünce Eskizleri, Tasarımda Hayal gücü ve Yaratıcılık, Eskizler Yoluyla Tasarım Düşüncesini Geliştirme, Eskizlerle Düşünme, Kavramsal Düşünme, Ana fikir ve Şematik Anlatım, Eskizlerle Biçim Araştırması, Biçim Repertuarı Oluşturma.
MR19160 Meslek Pratiği / Architectural Restoration Practice (2+0=3 AKTS)
Dersin amacına yönelik, pratik ve uygulamalı çalışma örneklerini yerinde incelemek ve öğretmek.
MR19234 Çini Uygulama Atölye ve Laboratuvarı / Tile Aplication Workshop and Laboratory II (1+2=3 AKts)
Dersin amacına yönelik, pratik ve uygulamalı çalışma örneklerini incelemek ve öğretmek
MR19264 Geleneksel Konut / Traditional Housing (2+0=3 AKTS)
Bu ders kapsamında Türk Evi, İslam kenti, Türkiye'deki farklı bölgelerin yerel farklılıkları ve çeşitli kentlerdeki geleneksel konut mimarisi konuları işlenmektedir.
MR19270 İmar Hukuku ve Mevzuatı / Law of Zoning
Toplumsal kurallar ve hukuk kuralları, mülkiyet hakkı, yapı ve imar temel ilkeleri, mülkiyet hakkı ile toplum yaşamı açısından yapıya ve yapılaşmaya getirilen hukuki sistem. İmar planı, imar yasa ve mevzuatı, kanun ve yönetmelikler proje, yapı ve denetim ile görevli meslek adamlarının görev ve sorumlulukları belirlenmesidir.